BENODIGDHEDEN BIJ EEN NESTJE

Krijgt jouw hond puppy’s? Wees dan goed voorbereid en zorg dat alle benodigdheden in huis zijn. Wij hebben een lijst opgesteld met onmisbare benodigdheden welke nodig zijn of nodig kunnen zijn wanneer je puppy’s verwacht. Natuurlijk worden niet alle benodigdheden gebruikt, maar je kunt deze maar beter in huis hebben.

BENODIGDHEDENLIJST

 • Werpkist

 • Warmtelamp

 • Omgevingsthermometer

 • Vetbed

 • Puppypads

 • Antislip ondergrond werpkist

 • Puppy weegschaal

 • Oude handdoeken

 • Afspeenromper

 • Ontwormingsmiddelen puppy’s

 • Warmwater kruik

 • Transparante kist

 • Thermometer

 • Puppy flessenset

 • Betadine

 • Latex handschoenen

 • Puppy identificatiebandjes

 • Puppy voedingsbak

 • Honden nagelknipper

 • Puppymelk

 • Weeg-/eetschema puppy’s

 • Handalcohol

 • Desinfectie alcohol

 • Dettol

 • Puppy Stim

Nodig bij een natuurlijke bevalling:

 • Kocher / navelklemmetjes

 • Steriel schaartje

 • Slijmzuiger

Natuurlijk zijn er nog meer bruikbare benodigdheden bij het krijgen van een nest met puppy’s, maar wij hebben een selectie gemaakt van ‘in onze ogen’ de belangrijkste benodigdheden. Veel van deze benodigdheden kun vinden bij Fokkersplaza.com.

WAT IS HET EN WAAROM NODIG?

Werpkist
Een werpkist is altijd noodzakelijk, zowel bij een thuisbevalling als een keizersnede. Bij een thuisbevalling is het verstandig om je hond in de werpkist te laten bevallen. Zorg ervoor dat de werpkist een veilige plek is voor jouw hond door hem te laten wennen aan de werpkist, dit kun je doen door de werpkist een aantal weken van tevoren te plaatsen en jouw hond erin te laten slapen. Nadat de puppy’s er zijn is een werpkist noodzakelijk om de pups hierin te houden voor een aantal weken. In de werpkist kan de moeder voeren en de pups leven en slapen erin.

Warmtelamp
Met behulp van een warmtelamp kun je de werpkist op de juiste temperatuur krijgen. Het is van belang dat de nesttemperatuur in de werpkist de eerste periode ongeveer 32 graden Celsius is. Pasgeboren pups kunnen hun eigen lichaamstemperatuur nog niet op peil houden, onderkoeling van puppy’s is doodsoorzaak nummer één. Door te spelen met de hoogte van de warmtelamp, kun je de nesttemperatuur bepalen.

Omgevingsthermometer
Om de temperatuur te controleren in de werpkist, is het handig om een omgevingsthermometer te gebruiken. Hiermee kun je checken of de nesttemperatuur rond de 32 graden Celsius is. Door de hoogte van de warmtelamp te wijzigen, kun je de juiste temperatuur bereiken.

Vetbed
Een vetbed wordt vaak gebruikt als de bovenste laag van de bodem in een werpkist. Een vetbed is een hygiënische en anti-allergie hondendeken, heerlijk zacht en isolerend tegen bodemkou. Daarnaast is een vetbed gemakkelijk op maat te knippen en is geschikt voor de wasmachine. Het materiaal is zeer comfortabel en prettig voor de moederhond en de puppy’s.

Puppy pads
Omdat de puppy’s hun behoefte de eerste weken in de werpkist zullen doen, is het handig om puppy pads onder het vetbed te leggen. De puppy pads absorberen de urine zeer goed en lekken niet. Hierdoor kun je de werpkist schoon en hygiënisch houden. Dit is natuurlijk beter voor de gezondheid van de moederhond en de pups.

Antislip ondergrond werpkist
Het is belangrijk dat de werpkist een anti-slip ondergrond heeft zodat puppy’s niet uitglijden. Dit is zeer slecht voor de gewrichten van de puppy’s. Wij leggen als eerste laag op de bodem van de werpkist yogamatjes op maat geknipt. Deze hebben een anti-slip functie en zijn gemakkelijk schoon te maken.

Puppy weegschaal
Een Puppy-/babyweegschaal is onmisbaar bij een nestje. Het is belangrijk dat de weegschaal tot 1 kilo op de gram nauwkeurig weegt en niet reageert op de bewegingen van de pups. De weegschaal moet ook voorzien zijn van een schaal zodat de puppy’s er niet uitvallen. Het is belangrijk om het gewicht van de pups goed in de gaten te houden.

Afspeenromper
Wanneer de pups geen moedermelk meer mogen drinken, maar zij telkens de tepels van de moederhond opzoeken. Om de teef niet bij de pups weg te houden omwille de opvoeding, kan een afspeenromper gebruikt worden. Dit is ook van belang voor het herstel van de moederhond.

Warmwater kruik
Wanneer de pups vervoert moeten worden van bijvoorbeeld de dierenarts naar huis, is het handig om een warme kruik in een transparante bak met handdoeken te leggen. Hierdoor zullen de puppy’s het niet koud krijgen.

Transparante kist
Een transparante kist om de puppy’s te vervoeren en erg handig bij de bevalling om een deel van de pups in te houden. Transparant is handig zodat de moederhond de puppy’s goed kan zien tijdens de bevalling.

Thermometer
Een thermometer om de temperatuur van de moederhond in de gaten te houden voor de bevalling. En om de temperatuur van de puppy’s te meten wanneer dit nodig is.

Puppy flessenset
Wanneer de pups niet willen of kunnen drinken bij de teef, is het handig om een puppy flessenset in huis te hebben met verschillende soorten spenen zodat zij bijgevoerd kunnen worden.

Puppy identificatiebandjes
Nadat alle puppy’s er zijn worden ze allemaal gewogen. Het is dan handig om de pups van identificatiebandjes te voorzien zodat je de puppy’s goed uit elkaar kan houden en kan bijhouden of de pups goed groeien qua gewicht.

Puppymelk
Het is mogelijk dat de teef niet genoeg of helemaal geen melk geeft. Dan is het nodig om puppymelk te voeren aan de puppy’s. Het is zeer belangrijk dat puppy’s groeien tijdens hun eerste levensfase, heb daarom altijd puppymelk in huis wanneer je een nestje krijgt.

Handalcohol, desinfectie alcohol, betadine & dettol
Allemaal schoonmaakmiddelen of de hygiëne van het nest te waarborgen.

Kocher/navelklem
Een kocher is nodig wanneer de moederhond de navelstreng niet of niet goed doorbijt. Dan moet de kocher/navelklem om de navelstreng te klemmen na het knippen ervan.

Steriele schaar
Deze is nodig voor het afknippen van de navelstreng wanneer de teef dit niet of niet goed heeft gedaan bij de pup. Geen gewone huis, tuin en keukenschaar gebruiken in verband met infecties.

Slijmzuiger
Wanneer de puppy’s net geboren zijn en hun ademhaling komt niet op gang door slijm of vruchtwater in de luchtwegen kan je een slijmzuiger gebruiken. Met de slijmzuiger komen de luchtwegen van de pup snel vrij en komt de ademhaling gemakkelijker op gang.

Deel op social media