AMERICAN BULLY GEZONDHEID

Omdat de American Bully een vrij jong hondenras is en niet wordt erkend door de FCI, is er weinig controle op dit ras. Ook is de gezondheid van de American Bully afgelopen tijd slecht in het nieuws geweest, omdat er niet gefokt wordt op de correcte manier. Wij hebben onderzoek gedaan naar het fokken volgens officiële regels en daarnaast wat er allemaal gedaan kan worden om een gezonde lijn te creëren.

HEUPDYSPLASIE (HD) & ELLEBOOGDYSPLASIE (ED)

Natuurlijk de HD/ED (Heupdysplasie en elleboogdysplasie) testen, deze testen moeten volgens de FCI altijd uitgevoerd worden om te mogen fokken. Beide ouders moeten hierop getest worden en een goede uitslag hebben om te kunnen fokken. Heupdysplasie en elleboogdysplasie zijn erfelijke aandoeningen en kunnen doorgegeven worden aan de nakomelingen. Wanneer een hond röntgenologisch vrij is van heupdysplasie, wil dat echter niet betekenen dat de hond geen “drager” van de afwijking kan zijn. Maar door alleen te fokken met goede ouders wordt de kans wel aanzienlijk verkleind. Het is ook mogelijk om via DNA onderzoek te testen of de hond ‘drager’ van de afwijking is.

Deze röntgenologische HD/ED testen kunnen uitgevoerd worden bij veel dierenartsen in Nederland, de kosten hiervan liggen rond de €150. Conform de regels van de FCI dient de hond voor het laten maken van HD/ED-röntgenfoto’s minimaal 12 maanden oud te zijn. Voor enkele grote rassen, die pas later volgroeid zijn, geldt een verplichte minimumleeftijd van 18 maanden.

Wij laten, wanneer wij gaan fokken, beide ouders via röntgenfoto’s en DNA testen op HD/ED en fokken alleen wanneer beide ouders goed uit de test zijn gekomen.

DNA PROFIEL STAMBOOM

Volgens de FCI moet het DNA profiel van elke hond worden vastgelegd voordat de hond een officiële stamboom krijgt. Dit houdt in dat het DNA van beide ouders van de hond en van de hond zelf opgeslagen moeten worden in een database. Het DNA bevestigd in dit geval dat de stambomen van de honden 100% kloppen op basis van DNA.

Bij het hondenras American Bully wordt weleens wat gesjoemeld met de stambomen, omdat hier minder controle op is. Een kloppende stamboom is zeer belangrijk voor een gezond hondenras of het creëren van een gezonde lijn. Dit is belangrijk zodat er geen verkeerde fokcombinaties gemaakt worden en dat er doorgefokte honden ontstaan. Om dit te voorkomen met onze lijn, laten wij het DNA profiel van beide ouderhonden en onze pups vastleggen. Ook verplichten wij onze kopers van puppy’s  dit ook te doen wanneer zij toestemming hebben om door te fokken met onze lijn.

MEER GEZONDHEIDSTESTEN

Via verschillende DNA testen kan een hond op meer dan 150 verschillende erfelijke ziektes getest worden. Deze testen zijn niet verplicht om uit te voeren, maar zeker aan te raden. Het is zelfs mogelijk om te testen welke vachtkleuren de hond kan doorgeven. Wat wel lastig is dat niet elke test op alle hondenrassen kunnen en daarbij komt dat niet alle testen noodzakelijk zijn, dit is ras afhankelijk.

Omdat de American Bully niet erkend is in Nederland is het lastig om te vinden welke gezondheidstesten geschikt en noodzakelijk zijn voor dit hondenras. Daarom hebben wij hier onderzoek naar gedaan met behulp van verschillende organisaties, andere fokkers en onze dierenarts.

American Bully DNA gezondheidstesten lijst

Wij hebben een lijst samengesteld met de belangrijkste en geschikte gezondheidstesten voor de American Bully:

 • Canine Multifocal Retinopathy (CMR1)

 • Degeneratieve Myelopatie (DM)

 • Hyperuricemie (HUU)

 • Ichthyosis 4

 • L2-HGA (Hydroxyglutaricaciduria)

 • Cerebellaire Ataxie / NCL-A

 • Neuronal ceroid lipofuscinosis (NCL) 10

 • Cone Rod Dystrofie 1 (CRD1)

 • Cone Rod Dystrofie 2 (CRD2)

Waarom

Door jouw hond te testen, wordt het inzichtelijk of jouw hond erfelijke ziektes bij zich draagt en of dat deze ook overdraagbaar is op nakomelingen. Het voordeel hiervan is dat er vroegtijdig op ingespeeld worden wanneer dit mogelijk is. Daarnaast is het belangrijk wanneer je wilt fokken met jouw hond. Door deze testen uit te voeren, verklein je de kans op erfelijke aandoeningen bij de nakomelingen. Met behulp van deze gezondheidstesten zullen er minder en ongezonde honden ter wereld worden gebracht.

Hoe werkt het

De gezondheidstesten kunnen met behulp van het DNA van de hond worden getest. Het is mogelijk om zelf bepaalde testen te selecteren of je kunt kiezen uit aangeboden pakketten met hierin verschillende testen. Elke organisatie biedt de testen aan op een eigen manier, er zijn zowel Nederlandse al internationale aanbieders van verschillende gezondheidstesten.

Nederlandse organisatie

Bij een Nederlandse organisaties zoals VHL Combibreed wordt er helaas geen pakket voor de American Bully aangeboden. Hier hebben wij contact met Combibreed over gehad, maar helaas zonder succes. In overleg hebben wij een selectie gemaakt van een aangeboden pakket en daarbij enkele losse testen welke belangrijk zijn voor de American Bully:

 • H476 – CombiBreed FCI Rasgroep 03
 • H871 – CMR1 (Canine Multifocal Retinopathy)
 • H673 – Degeneratieve Myelopatie, DM (partner lab)
 • H429 – Neuronal ceroid lipofuscinosis (NCL) 10
 • H378 – Ichthyosis 4 

Dit zijn de belangrijkste gezondheidstesten voor de American Bully bij VHL Combibreed.
Je kunt deze testen vinden op www.combibreed.nl/nl-nl/Webshop/DNA-Testen/Hond 

Internationale organisatie

Bij internationale organisaties is het mogelijk om via het DNA de hond op meer dan 150 aandoeningen tegelijk te testen. Het enige nadeel hiervan is de tijdsduur van het verzenden en de uitslagen. Ook zullen hier veel testen worden uitgevoerd welke niet geschikt zijn voor de American Bully, dus geen resultaat geven.

Een aantal organisaties waar je deze testen kunt laten uitvoeren zijn:

 • Embarkvet – betrouwbaar, overzichtelijk, goede support en betaalbaar
 • Canine HealthCheck – betrouwbaar, overzichtelijk, goede support en betaalbaar
 • Paw Print Genetics – betrouwbaar, specialistisch, overzichtelijk, goede support en wat duurder

Deel op social media